Псориазис

Псориазис

1. КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ПСОРИАЗИСА?

Псориазисът е заболяване, което засяга около 1,5-2% от хората. Среща се във всички страни като има различна честота варираща от 0,1 до 12 процента.
Псориазисът е хронично заболяване, което се характеризира с полигенетично предразположение. Много често провокиращ фактор са въздействия от околната среда, бактериална инфекция, травма, лекарства.
Псориасисът има различно клинично протичане и различна тежест. Обичайно се проявява като хронични, рецидивиращи, залющващи се папули и плаки и има характерни области на засягане. Това са окосмената част на главата, лактите и коленете. Възможна е и клинична изява с гнойни мехурчета или генерализирано зачервяване на кожата. Това са тежко протичащите форми на заболяването.
Нерядко в около 10-25% псориасис се съпътства с артрит. При някои от псориатиците са налице и други съпътстващи заболявания.
В този здравен проблем може да прочетете подробна информация защо се появява псориазис, кои са формите на заболяването и какви са съвременните методи на лечение!

Честотата на псориазис
Псориазисът засяга в еднаква степен, както жените, така и мъжете. Средната честота в световен мащаб е 1,5-2% като в различните страни честотата може да варира от 0,1 до 12 процента.
Към момента е регистрирана по-малка честота в Южна Африка, Япония и Азия, Инуитите и липсваща или съвсем малка честота сред индианците в Северна и Южна Америка.
Най-високата регистрирана честота на псориазис е в Дания и Северна Европа.
Приблизително точни данни за разпространението на псориазис има известни за САЩ. Там са засегнати средно 4 милиона човека, като повечето от тях са с леко протичащо заболяване, но 1/10 са с генерализиран и тежко протичащ псориазис.
Пикът на заболяемост от псориазис може да се раздели на ранен, късен и при деца. При децата средната възраст за начало на псориазис е 8 годишна възраст. Ранният пик при възрастни е около 22 годишна възраст, а късния около 55. По-ранното начало на заболяването обикновено е съпроводено с по-тежко и продължително протичане и с положителна фамилна анамнеза.


3. ПРИЧИНИ И ПРОВОКИРАЩИ ФАКТОРИ ЗА ПОЯВА НА ПСОРИАЗИС

Псориазисът най-често се изразява със зачервени, залющващи се плаки. Появата им се дължи на нарушеното образуване на рогов слой, което е силно скъсено на фона на здравата кожа. Нарушени са процесите на пролиферация и диференциация и едновременно с това включват различни имунологични, биохимични, съдови и нервни процеси.
За водеща причина за отключване на псориазис се счита наследствеността с участието на различни провокиращи фактори като травми, инфекции, прием на лекарства, алкохол, наднорменото тегло.

3.1. НАСЛЕДСТВЕНОСТ

Наследственост
Заболяването псориазис се унаследява полигенетично. При засегнат един родител рискът за детето се оценява на 8%. При двама засегнати родители рискът се увеличава на 41%.
При еднояйчни близнаци засягането варира от 35-73%. Този факт доказва и ролята на фактори от средата. Освен това данните сочат, че риска намалява, ако единия близнак мигрира в посока към екватора. Ето защо, освен наследствеността другия водещ фактор участващ в появата на псориазис е и експозицията на ултравиолетови лъчи.
Доказано е, че хората с псориазис са носители на HLA-B13, -B17, -B37, -Bw57, -Cw6, -DR7! При псориатичен артрит се среща носителство на HLA-Cw6, както и –B27, -B38, -B39.
Хората със светла кожа, както са кавказката раса са по-предразположени към отключване на псориазис.

3.2. ТРАВМА И ФИЗИКАЛНИ ФАКТОРИ

Травма и физикални фактори
Травмата е един от водещите фактори за поява на псориатични кожни лезии. Търкането и драскането са отговорни за стимулиране на пролиферативния процес при образуването на псориатичните плаки.
Смяната на сезоните също може да е влошаващ фактор. Други такива са сухата кожа, топлата вода. Ниските температури и сухите зими са причина за дехидратиране на кожата и засилване на възпалителните изменения при псориатиците.

3.3. ИНФЕКЦИИ

Инфекции
При поява на една от формите на псориазис – гутатен или още капковиден псориазис често причината е остро настъпила стрептококова инфекция.
Влошаването на псориазис може да се съчетае с болка в ушите, бронхит, тонзилит, респираторна инфекция, които да се дължат на рецидивираща стрептококова инфекция.
Псориазисът протича по-тежко при хора с нарушен имунен статус, както е при СПИН, при химиотерапия, при автоимунни заболявания.
Не се наблюдава по-висока честота на псориазис сред болите от СПИН, но се наблюдава по-тежко протичане. По-висока е честотата на псориатичен артрит сред псориатиците със СПИН.

3.4. СТРЕС

Стрес
Направените проучвания за ролята на стреса при псориазис сочат категорична връзка. Сам по себе си стреса не се счита като провокиращ фактор за първа поява, но определено има влошаване при стрес.
При възрастни след стрес се отчита влошаване при 40%, а при деца процента на влошаване е още по-висок.

3.5. ЛЕКАРСТВА

Лекарства
Доказана връзка при лекарствата като влошаващи псориазис са:
  • системните кортикостероиди;
  • бета-блокери;
  • лекарства за понижаване на липидите;
  • нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС);
  • тербинафин;
  • литий;
  • антималарични лекарства;
  • интерферон.

3.6. НАЧИН НА ЖИВОТ

Начин на живот
Приемът на алкохол, тютюнопушенето, затлъстяването най-често са следствие от начина ни на живот.
С доказано влошаващ фактор се счита тютюнопушенето. Тютюнопушенето увеличава риска, както за поява на псориазис, така и за по-тежко протичане. Проучване сочи, че тютюнопушенето удвоява риска за поява на псориазис и този риск е по-голям за жените.
Ролята на алкохола е по-противоречива, но най-често алкохола и цигарите вървят ръка за ръка. Причината за влошаване на псориазис от алкохола може да бъде и увреждане на черния дроб.
Повишеното телесно тегло увеличава рискът от псориазис. При хора с наднормено телесно тегло се оформят плаки в кожните гънки. При инвертния псориазис най-често засегнатите пациенти са с наднормено тегло. Причината е от фрикциите и повишеното потене в дълбоките кожни гънки.

Comments